Roma Kulturális Nap – 2019. július 27

Tiszasüly Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Roma Kulturális Nap

2019. július 27-én tartottuk meg Roma Kulturális Nap címmel rendezvényünket..

9 órakor kezdődött a program főzőversennyel, melyen hagyományos Roma ételek elkészítésére került sor. (Töltött káposzta és bodag)

A műfüves foci pályán is ekkor kezdődött a barátságos focimérkőzés a nagykörűi – és tiszasülyi RNÖ csapatai között.

A lovári himnuszt követően Túró Sándor RNÖ elnök köszöntötte a megjelenteket.

Roma Holokaust áldozataira emlékeztünk a művelődési ház aulájában. Az áldozatokról 1972 óta emlékeznek augusztus 2-án világszerte a Cigány Világszövetség párizsi kongresszusának határozata alapján. Sosem felejtjük, felejthetjük a történelemnek vészterhes időszakát, mikor a romákat pusztán származásuk miatt hurcolták el otthonaikból, ahova soha többé nem térhettek vissza, hangsúlyozta RNÖ elnöke.

Elmondta, hogy Roma elnökként fontosnak tartja ezeket az eseményeket, az ünneplésen túl bemutatásra kerülnek a roma kulturális értékek ,  ételek, viseletek, szokások.  Feladatunk megőrizni, továbbadni, sőt megélni hagyományainkat.

A július 27-i esemény tematikáját úgy állítottuk össze, hogy minden korosztályt és érdeklődési kört érintsen.  Büszkék vagyunk arra, hogy van mit egy ilyen kulturális eseményen megjelenítenünk. Itt élünk több száz éve Magyarországon, ízeink, ruháink szabása –mintája, táncunk lépései- ritmusvilága mégis különbözik a magyartól.

Az esemény kiváló alkalom roma testvéreinkkel való kapcsolattartásra- találkozásra. A Nagykörűi roma táncosok műsorát is megtekinthettük. Farkas Laura roma származású Csataszögi fiatal amatőr ének műsor emelte a rendezvény fényét. Nagy tisztelettel fogadtuk Rafael Attila roma származású festőművészt, aki előadásával jó példát mutatott fiataljainknak. Életútja tanulságos lehet mindannyiunk számára. Gyermekprogramok is színesítették az eseményt, kézműves sarok, valamint a helyi könyvtárban cigány mesék vetítésére is sort került.

Egészségnap keretén belül, a helyi védőnő és a helyi orvos asszisztens szűrővizsgálatokat végzett, vérnyomás, vércukor, testmagasság, testsúly mérés volt.

Közös ebéd után, ami töltött káposzta volt, a délutáni programok   ROMA JILO zenei összeállítása, estére HORVÁTH GÁBOR és zenekara biztosította a zenei szórakoztatást vendégeink, és végül utcabál hajnalig…

Programunk lényege és célkitűzése ezen a napon: Identitás tudat erősítése, Roma kultúra megjelenítése táncban, viseletben, Roma íz világ kulináris élmény, Roma kultúra a képzőművészetben, Roma Holocaust, Roma, előadóművészek bemutatása.

Megtiszteltetés volt ezen a napon, hogy fellépőink elfogadták meghívásunkat, és kiemelkedő előadásukkal szép élményeket szereztek a közönségnek és minden kedves vendégnek.

plakát-meghívó

Comments are closed.