„Pályakezdőként is versenyképes fizetéssel vár a Sereg”

Az elmúlt évben Jász-Nagykun-Szolnok megyéből közel 300 fő kötött szerződést a Magyar Honvédséggel.

Továbbra is nagy az érdeklődés a szerződéses és tartalékos szolgálat iránt, ezért – a katonaság iránt érdeklődőknek – a következőkben bemutatjuk a sereg által kínált szolgálati formákat.

Szerződéses és tartalékos jogviszony

A szerződéses katonai szolgálat jelenti a Magyar Honvédségben az állandó, napi munkaviszonyt. Ez esetben a katona a szerződésében vállalt ideig a honvédség valamelyik alakulatánál szolgál: egy meghatározott munkakört lát el havi fizetésért. Változatos munkakörülmények között dolgozik: a laktanyai feladatokon túl egyes esetekben gyakorlatokon vehet részt, határvédelmi feladatokat láthat el, illetve lehetősége van külföldi misszióban szolgálni.

A tartalékos katonai szolgálat főként azoknak szól, akik tanulmányaik vagy meglévő munkahelyük mellett szeretnének részt vállalni honvédelmi feladatokban. 2017-ben a Magyar Honvédség tartalékos rendszerének fejlesztésével létrejött egy új szolgálati forma: az önkéntes területvédelmi tartalékos, amely remek lehetőséget jelenthet azok számára, akik érdeklődnek a honvédség iránt, de még nem szeretnének, vagy nem tudnak elköteleződni, esetleg lakóhelyükhöz közel teljesítenének szolgálatot. Az önkéntes területvédelmi tartalékosok többek között veszély- és katasztrófahelyzetben (pl. árvízi védekezés) vehetők igénybe; a feladataik közé tartozik továbbá katonai rendezvények biztosítása és a toborzás is. Felkészítésük évente több részletben történik és összesen 20 napot tesz ki, igény szerint akár hétvégékre is eshet. Természetesen – szükség esetén – a diákoknak, egyetemi, főiskolai hallgatóknak nyári szünetben, összefüggően is megszervezhető. A területvédelmi tartalékosok alkalmazása – így a felkészítés is – alapvetően a lakóhelyhez legközelebb eső járásban, illetve a megyében történik. A megyénkben található kilenc járás tartalékos századai megkezdték a feltöltést.

Miért lehet vonzó a katonai szolgálat – legyen szerződéses vagy tartalékos?

A Magyar Honvédség szerződéses szolgálata stabil, biztos megélhetést, kiszámítható életpályát és karrierlehetőséget jelent – ezekkel a kedvező körülményekkel manapság már ritkán találkoznak a munkavállalók. A munkavégzés rendkívül változatos, hiszen a sereg a szakmák széles palettáját alkalmazza. A kémia szerelmeseit várja a vegyvédelmi szolgálat, a rendvédelem felé hajlók katonai rendészekké válhatnak, de említhetnénk a katonai jogászokat és a légierő pilótáit is speciális tudásuk alapján; a különleges kihívások iránt érdeklődők helye pedig a különleges műveleti vagy a lövész alakulatoknál van. A Magyar Honvédségben ráadásul munkaidőben is számos sport gyakorolható szakmai szinten, mint például a küzdősportok, ejtőernyőzés, búvárkodás, lövészet.

Mindezek mellett nem elhanyagolható az a tény, hogy az érettségivel rendelkező katonák kezdő alapfizetése havonta legalább bruttó 256 ezer forint (nettó 170.000 Ft), de az alapfokú végzettséggel rendelkezők pénze sem lehet kevesebb bruttó 213.000 forintnál (nettó 141.000 Ft). A katonák jövedelme az „angyalbőrben” eltöltött évek folyamán növekszik, hiszen a „ranglétrán” való előrehaladás ezt garantálja. Az alapfizetés mellett étkezési (8000 Ft) és utazási támogatásban, Széchenyi Pihenőkártyára történő elektronikus feltöltésben (4000 Ft) is részesülnek a katonák, illetve az illetményt számos plusz juttatás, pótlék, valamint az esetleges többletmunkáért, gyakorlatokért, határvédelemért, külföldi szolgálatért járó kifizetés növelheti.

A tartalékos szolgálatot vállalók szerződéskötési, illetve rendelkezésre állási díjra, valamint – behívásuk idején – a tényleges szolgálatért járó illetményre jogosultak. Az önkéntes területvédelmi tartalékos katona 2018-as egyszeri szerződéskötés díja bruttó 32.333,- Ft, emellett évente rendelkezésre állási díjra jogosult (teljesített szolgálati évenként a mindenkori minimálbér összege), ebben az évben ez az összeg bruttó 138.000,- Ft, amelyet a szerződés időtartama alatt évente egyszeri alkalommal, utólag utalnak. A kiképzések és az egyéb, tényleges szolgálatban töltött napokra a rendfokozatukhoz és beosztásukhoz megállapított illetmény időarányos részét kapják, mindemellett a Honvédelmi Minisztérium külön megállapodásai alapján számos kedvezményben részesülhetnek.

Kijelenthető az is, hogy a sereg „jelentkezőorientált”, hiszen ahhoz, hogy valaki kipróbálja a katonaéletet, nem szükséges elhagynia a jelenlegi állását. Tartalékos katonaként mind a kiképzés, mind az esetleges szolgálatteljesítés munka mellett elvégezhető. Amennyiben pedig a jelentkező megkedveli a katonai szolgálatot, bármikor válthat főállásra – tekintettel arra, hogy a kiképzési rendszer modulokból épül fel, így átjárható, tehát azokat a kiképzéseket, amelyeket a jelentkező tartalékos katonaként elvégzett, beszámítják, amikor állománykategóriát vált, így szerződéses katonaként már nem kell újra végigcsinálnia.

Ki jelentkezhet?

  • minden 18. életévét betöltött,
  • büntetlen előéletű,
  • magyarországi lakóhellyel rendelkező magyar állampolgár,
  • aki legalább alapfokú végzettséggel és
  • kellő elhivatottsággal rendelkezik.

A jelentkezőknek pedig szolgálatformától függően alkalmassági vizsgálaton kell részt venniük.

A legfontosabb információ: hol lehet jelentkezni katonának?

A katonai pálya iránt érdeklődők személyesen a megyeszékhelyeken lévő toborzó irodákban jelentkezhetnek. Szolnokon személyesen a Táncsics Mihály u. 5-7. szám alatt tudnak velünk találkozni, de érdeklődhetnek a 0656/505-159 telefonszámon és e-mailben a szolnok.toborzo@mil.hu-n.

További információk elérhetők az iranyasereg.hu és a hadkiegeszites.hu honlapokon.

Comments are closed.