Tiszasüly Szociális Szolgáltató Központ energetikai fejlesztése

ÉPÜLETENERGETIKAI FEJLESZTÉSEK Tiszasüly TELEPÜLÉSEN

 Kedvezményezett neve: Tiszasüly Községi Önkormányzat

A projekt címe: Tiszasüly Szociális Szolgáltató Központ energetikai fejlesztése

Projekt azonosítószáma: TOP-3.2.1-15-JN1-2016-00014

A szerződött támogatás összege: 38 163 500 Ft

A támogatás mértéke: 100%

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2018.10.31.

A beruházás keretében Tiszasüly településen a Tiszasüly Szociális Szolgáltató Központ (Tiszasüly, Kiséri út 20., hrsz. 284.) épületének energetikai fejlesztése valósul meg.

A 100 %-ban Tiszasüly Községi Önkormányzat tulajdonában álló épület szociális alapszolgáltatásoknak ad helyet, fenntartója a Szolnoki Többcélú Kistérségi Társulás. Funkciójából adódóan folyamatos kihasználtsággal üzemel, melynek ellenére az 1980-ban épített épület sajnos több, mint 15 éve nem került felújításra. Jelenleg az épület gépészeti rendszere elavult, emellett szigetelése is csak részlegesen megoldott, a nyílászárók és oldalfalak szigetelése nem megfelelő. Ezek következtében az épület energiafogyasztása magas, fenntartása energiapazarló. Az épület működtetése jelentős költségeket ró a fenntartó Szolnoki Többcélú Kistérségi Társulásra, valamint a tulajdonos Önkormányzatra.

Jelen projekt keretében energiahatékonyságot célzó felújítás és fejlesztés megvalósítása tervezett, melynek eredményeként az energia megtakarításon, felhasznált energiamennyiség csökkenésén keresztül az energiahordozókból származó üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkenése várható.

A fejlesztés eredményeként az épület DD (Korszerűt megközelítő) energetikai minőség szerinti besorolást ér el, kiváltva a jelenlegi JJ (Kiemelkedően rossz) besorolást.

A felújítás során az alábbi tevékenységek valósulnak meg:

  • Az épület külső, határoló szerkezeteinek korszerűsítése, beleértve az épület teljes homlokzati szigetelését, födémszigetelését valamint a külső nyílászárók korszerűsítését
  • A meglévő korszerűtlen gázkazán korszerű kondenzációs kazánra történő cseréje, a hőleadók cseréjével, és az épületgépészet korszerűsítésével (intelligens vezérlés) együtt. Termosztatikus szelepek beépítése és szabályzás kialakítása.
  • Projektarányos akadálymentesítés.

A fejlesztés eredményeként csökken az épület fűtése során létrejövő hőveszteség, ezáltal komfortos hőmérséklet érhető el az épületben. A projekt megvalósításának köszönhetően a fenntartási kiadások idővel minimalizálódnak, az így megtakarított pénz pedig egyéb fontos célokra lesz hasznosítható és átfogó programok is finanszírozhatóvá válnak.

Az Önkormányzat célja olyan létesítmény kialakítása a fejlesztések által, melyek megfelelnek a jogszabályi előírásoknak, energiahatékonyan és költségtakarékosan üzemeltethetők, valamint maximálisan kielégítik mind a dolgozók, mind az épülethasználók és látogatók igényeit. A beruházás eredményeként a munkakörülmények javulása és a szolgáltatások színvonalának emelkedése várható.

Comments are closed.