Sajfoki szivattyútelep

A sajfoki belvízátemelő szivattyútelep
(Kétkémény)

   A Tiszasülyről a Tiszagáton Kiskörére vezető keréképárút mentén fekszik az ország első belvízátemelő szivattyútelepe, amely ipari műemlék.1877-ben alakult meg az a Sajfoki Belvízszabályozási Társulat, amely a Hanyi csatorna zsilipénél építette fel ezt a belvízát-emelő gépházat. A felépítésében valószínűleg nagy szerepe volt Návai Károly téglagyárának, amelytől ez a belvízszabályozási társulat az építkezéshez szükséges téglát vásárolta.Az épület legrégebbi része az 1878-ban épült gépterem, amelyhez keleti irányból hozzáépítették a kazánházat. Ebben három samott téglával bélelt kazánt helyeztek el. A kazánokon lévő tábla felirata szerint ezek 1897-ben készültek Budapesten, Röck István Gép-Gőzkazán gyárában. A gépteremben eredetileg egyetlen 90 LE-tipusú, 1,3m3/s teljesítményű szivattyús gőzgép volt elhelyezve. Az első modernebb, korszerűbb gőzgépeket Angliából ozatták. Ezeken az alábbi felirat áll:

Schlick féle vasöntöde és Gépgyár RT.,Budapest
1892. 58sz.
J & H GWYNEs Hammersmith, London

   Később, a telep bővítésekor már magyar fejlesztésű gőzszivattyúkat is beszereltek. 1945 tavaszán az épület komoly háborús károkat szenvedett. A két kéménye közül a keleti kéményt 946-ban teljesen újra kellett építeni, mert szétőtte egy orosz tank. Ezért eltérő a két kéményének az alakja.
A gépház melletti zsiliprendzseren lévő tábla tanulsága szerint a zsilipet a Jászkiséri Tiszaszabályozási Egylet építette 1893-ban, amit 1966-ban a Közép-Tiszavidéki Szakaszmérnökség felújított. Ebben az évben működött utoljára ez a gépház, azóta országos hírű ipari műemlék.

két kémény 10 két kémény 6 két kémény 9 két kémény 5 két kémény 4 két kémény 3 két kémény 2

Comments are closed.